top of page

Onderwerp kiezen

  • Foto van schrijver: Lindsay van Eekelen
    Lindsay van Eekelen
  • 6 feb 2018
  • 2 minuten om te lezen

Het is een onderwerp wat je steeds vaker hoort en wat steeds vaker voorkomt onder jongeren, Burn-out.


Steeds meer jongeren tussen de 20 en 30 jaar raken veel te vroeg in een burn-out. Het is een thema wat je dagelijks hoort en regelmatig leest in de kranten. Niet alleen in kranten maar ook in mijn omgeving zie ik mensen regelmatig heel dicht tegen een burn-out aan zitten. Alles wordt te veel, en zelfs je lichaam stopt er gewoon mee tot in het ergste geval ook fysieke uitval (Nieuwsuur, 2015).

Ik raakte nog meer geĆÆnteresseerd na er vaak programma’s op tv over te hebben gezien, zo ook op RTL (RTLlive, 2017). Na er veel over te hebben gelezen, literatuuronderzoek, interviews en enquetes gedaan te hebben zag ik dat het meerdere oorzaken kan hebben. Iets wat wel steeds terugkomt is dat veel jongeren veel stress, prikkels en prestatiedruk ervaren, dit komt met name door social media. Naast deze oorzaak heeft het ook vaak te maken met hoe een persoon als kind geleerd heeft met emoties om te gaan, met dingen die een persoon heeft meegemaakt en is het een stukje persoonlijkheid. De een is simpelweg een stuk gevoeliger dan de ander (Ghorpade, 2007).

We leven in een generatie waar er van alles moet en verwacht wordt en dat ook nog eens volop gedeeld moet worden op Social Media. Dit zorgt voor de aanwezigheid van steeds meer prikkels en druk. Onze hersenen kunnen de stress van de huidige maatschappij niet meer bijbenen (Smolenaars, 2017). De lat en ambities kunnen hoger gelegd worden omdat er zoveel mogelijk is. Dit alles zorgt voor veel stress, echter wordt er tot op heden niet voldoende aangeleerd hoe we daar mee moeten omgaan (GGZ, 2017). Mijn enquĆŖteresultaten en de inzichten van Burn-out-coach Martinette Wijngaard bevestigen dit.

Daarnaast vind ik mezelf inzetten tegen de extreem digitale wereld interessant en vind ik het belangrijk om mensen bewust te maken van het feit dat ze vergeten dat er nog meer om hen heen is dan schermen. Wat ze zien op alle social media is niet de realiteit en dat lijkt regelmatig toch wel als realiteit beschouwd te worden (Verhoeven, 2017). De drang om dit over te brengen voel ik doordat ik zelf heel veel therapie heb gehad en daardoor bij anderen waarneem hoe ze zichzelf tekortdoen. Ik zie in mijn eigen kringen dat het stressniveau erg hoog kan liggen en enkele van hen tegen overspanning aanzitten. Ondanks dat er in de media veel geschreven wordt over burn-out heb ik het idee dat veel mensen zich niet bewust zijn van de klachten die erbij horen wanneer ze die zelf krijgen. Ik wil mensen laten zien dat ze prioriteiten moeten stellen en soms beter kunnen genieten van kleine dingen ter voorkoming van een burn-out.


Ā 
Ā 
Ā 

Comments


bottom of page