W16 | Arduino
- Lindsay van Eekelen
- 15 mei 2018
- 4 minuten om te lezen
Afgelopen zondag heeft een vriendin me geholpen met de fysieke ervaring van mijn project.
We zijn gestart met een arduino en op dit moment staat in elk geval een basis waarbij trilelementen trillen na een aantal seconden als je een knop indrukt.
Later hebben we geprobeerd om de warmte-elementen aan te sluiten maar dit blijkt nog niet zo makkelijk. Het probleem is namelijk; Een Arduino kan maximaal 5 volt geven en 2 ampére, wat ik begrepen heb. Mijn Peltier element heeft minimaal 4 ampére nodig en 5 volt of iets meer. Ik zou het dus moeten aansturen met een adapter of batterij. Dit lukt me wel alleen ik weet niet hoe ik het dan zo aansluit dat ik mijn Peltier element ook nog kan programmeren. "Struggles!"
Ik heb wel al gebruik gemaakt van schema's en het een en ander getest maar hier heb ik echt hulp bij nodig!
Ik ben naar mijn broertje gegaan en hij heeft me het een en ander uitgelegd, ik heb namelijk zelf nooit iets van een Arduino begrepen, hoewel het me nu wel lukt om de basis werkend te krijgen!
Ik ben zo trots!
Hier zie je een voorbeeld van een stukje wat al werkt!
Ik heb na zitten denken over hoe ik het wil gaan maken.
Er moet druk op de borst komen. Twee testpersonen gaven namelijk ook aan dat ze daar echt spanning van kregen en een zwaar gevoel.
De druk moet geleidelijk aan ontstaan, het moet dus veranderen. Ik kan dus niet zomaar een paar zakken zand op iemands schouders en borst leggen.
Gebruik maken van lucht is het beste idee wat dat betreft. Zo zijn er ook drukvesten voor mensen met autisme. Echter is dat niet exact wat ik zoek en is het ook veel te duur.
Een andere opties is dus om een opblaasbaar onderdeel te maken wat op de borst kan rusten waar ik ook eventueel de warmte en trilelementen aan kan vast maken.
Ik kan van alles aan een stoel vast maken en wilde dat in eerste instantie ook doen, maar dan wordt het wel lastig gaan zitten als er dan weer onderdelen over je heen moeten gaan vallen. Een vest is in mijn opinie de beste optie.
Waarom nu een vest?
Een vest is eenvoudig aan en uit te trekken, ik kan er meerder toepassingen aan programmeren en het zou mogelijk moeten zijn om de druk op te voeren door het langzaam vol te laten lopen met lucht.
Nu kan ik een vest geheel zelf gaan maken, dan heb ik de juiste vorm. Of het dan echt luchtdicht wordt betwijfel ik, zodoende heb ik ervoor gekozen om een vest te kopen en daar de rest omheen te bouwen.
Een opblaasvest, waar vind je die? Daar had ik ook geen idee van, ik heb op aliexpress gekeken, bol.com, alibaba, reddingsvesten, carnavalsartikelen en nog veel meer. Echter de beste vorm die het meest druk zou kunnen geven op de borst is erg duur.
Eisen vest:
1. Het vest moet bij iedereen passen en strak te trekken zijn
2. Er moet een tuitje aanzitten waar ik een buisje aan kan vast maken om lucht in te blazen
3. Er moet een ventiel in zitten
4. Het moet vooral niet zichzelf opblazen
5. Het luchtgedeelte moet op de borst zitten
6. Het mag liever niet meer dan €20 kosten
7. Het moet op tijd geleverd kunnen worden
8. Het liefst in een donkere onopvallende kleur, het is toch geen gezicht als er iemand in een
roze vest zit met een VR-bril op.
9. Er moet geen lucht zitten in de achterkant.

Uiteindelijk heb ik de onderste gekocht. Ik was namelijk op zoek naar een vest wat je aan de achterkant makkelijk strak kunt aantrekken en verstellen zodat het bij iedereen past. Op je borst komt dan druk omdat daar een gedeelte zit waar lucht in geblazen kan worden.
Het kostte me helaas een middag om een vest te zoeken. Simpelweg omdat telkens als ik een goed vond het niet op tijd geleverd kon worden of te duur was.
Buiten het vest heb ik ook veel nagedacht over hoe ik het technisch zo kan maken dat het vest wordt opgeblazen. Wat voor motortje heb ik nodig en geeft dat dan wel genoeg druk? Hoe raakt het vest dan weer leeg? Etc. etc.
Op school heb ik aan Pieter wat hulp gevraagd. Hoewel hij het ook niet zeker wist moest hij denken aan een bloeddrukmeter. Als voorbeeld kreeg ik er een met de opmerking: "Schroef maar uit elkaar en kijk maar hoe het werkt". Dit heb ik gedaan en ik zag dat daar één motor in zat die blaast en zuigt. Echter kan ik op internet maar geen motortje vinden wat voor een Arduino is gemaakt wat blaast en zuigt. Wel andere motortjes, maar dan weet ik niet hoe ze aan te sluiten aan een Arduino. Dit wordt dus nog een beetje een opgave. Ondertussen heb ik wel een motortje besteld wat enkel blaast. Mijn broertje gaf aan dat je veel motortjes zo kunt besturen dat ze ook zuigen. Een gokje wagen durf ik wel voor €6.
We gaan zien hoe dit afloopt.
Nu ga ik vooral verder met mijn exploratie, nog een keer Thijs Eerens mailen en de eerste presentatie maken.
Comentarios