W7 | ideeën bedenken
- Lindsay van Eekelen
- 14 mrt 2018
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 17 mrt 2018
Ideeënplan
Voor ik start met in het wilde weg bedenken van de eerste ideeën maak ik een plan. In dit plan zet ik deelvragen en noem ik een aantal methodes die ik ga gebruiken om tot ideeën te komen.
Het pakket van eisen houd ik ervoor nu nog even niet naast, dit kan mij beperken. Later zal ik dit wel doen wanneer ik ga clusteren.
Deelvragen
* Welke mediums werken? (google) - Hoe kan ik dit testen * Van welke gedragspatronen ga ik uit bij het ontwerpen? * Welke risicofactoren moeten er in? * Hoe kan ik stress en prestatiedruk in beeld brengen?
Methodes
* Clusteren/ categoriseren - Op haalbaarheid - Op originaliteit - Meetbaarheid
* Product of standpunt – Aan welk dier denk ik? –
Wat zijn de eigenschappen van dit dier? > vanuit hier verder * Wat kunnen striphelden wat wij ook zouden willen? * Neem willekeurige producten en beschrijf de eigenschappen > kijk of je hier iets mee kunt * Bekijk afbeeldingen en schrijf associaties op * Kijk vanuit verschillende invalshoeken * Benoem metaforen * Leef je in in de doelgroep.
Pakket van eisen
Methode: Aan de hand van de Moscow-methode maak ik een pakket van eisen. Later zal ik ze door middel van een puntensysteem beoordelen op belangrijkheid. De methode van Moscow is terug te vinden op Toolshero: www.toolshero.nl (Mulder, 2017)

Bron | Mulder, P. (2017). MoSCoW methode. Retrieved [insert date] from ToolsHero: https://www.toolshero.nl/project-management/moscow-methode/
---------------------------
Deelvragen beantwoorden
* Welke mediums werken? (google)
Kijkend naar al bestaande toepassingen lijken apps en video’s toch vaak de meeste indruk te maken (Fortuin, 2017).
Alsnog moet je wel aan een aantal punten voldoen om indruk te maken. Zorg voor een titel die triggert, sluit aan bij virals, pas je content aan op het platform en maak een statement (Vreugdenhil, 2017).
Binnen de doelgroep 20-39 maakt 78% dagelijks gebruik van WhatsApp, 70% dagelijks gebruik van Facebook en zit 18% dagelijks op YouTube (Oosterveer, 2017).
Één op de drie Nederlanders (34%) gebruikt momenteel een app, een wearable of een meter om zijn of haar gezondheid te monitoren. Hartslagmeters en sporthorloges zijn de meest populaire wearables. Apps voor smartphones en wearables worden het meest gebruikt bij het verkrijgen van beter inzicht in gezondheid of activiteit (80%) is de belangrijkste reden om fitness- en health-apps en wearables te gebruiken. Nederlanders die geen gezondheidstrackers gebruiken, geven als reden vooral op dat ze dit overbodig vinden (52%). Consumenten die gestopt zijn met het via apps of wearables registeren van hun gezondheid vinden het vooral niet praktisch en te veel gedoe (59%) (ICTHealt, 2017). Hoe kan ik dit testen Ik kies er bewust voor om geen App te maken omdat ik er persoonlijk van overtuigd ben dat alles rondom je telefoon juist geen rust oplevert en omdat ik vindt dat we al genoeg naar onze telefoon staren. Andere vormen zal ik testen door de doelgroep te ondervragen of een klein testje te laten doen.
Van welke gedragspatronen ga ik uit bij het ontwerpen? Geen fouten willen maken, geluksdruk, Enorme betrokkenheid, moeite met keuzes maken, doen wat aangeleerd is, perfectionisme, nooit genoeg, over eigen grenzen heengaan en het niet of moeilijk kunnen omgaan met veranderingen.
Welke risicofactoren moeten er in? - Overlevingsstand – nog even volhouden dan heb ik rust > de rust komt nooit. - Gevoel wegdrukken om door te kunnen gaan - Jezelf verliezen, alles doen voor de ander. - Voldoen aan verwachtingen van omgeving - Te weinig autonomie.
Hoe kan ik stress en prestatiedruk in beeld brengen? - Letterlijk, metaforisch, inleving, storytelling, VR beleving, Fysieke beleving
Bronnen
Oosterveer, Danny. (2017). https://www.marketingfacts.nl/berichten/nationale-social-media-onderzoek-2017 Geraadpleegd op 14 maart 2018.
Fortuin, Carmen. (2017). Reclame in het digitale tijdperk. https://www.mediawijzer.net/reclame-digitale-tijdperk-nieuwe-manieren-beinvloeding/ Geraadpleegd op 14 maart 2018.
Vreugdenhil, Bernhard. (2017). Jongeren bereiken met video. https://www.frankwatching.com/archive/2017/07/12/jongeren-bereiken-met-video-dit-leer-je-van-boos-nos-meer-9-tips/ Geraadpleegd op 14 maart 2018.
ICTHealt. (2017). Een derde Nederlanders gebruikt health en fitness apps. https://www.icthealth.nl/nieuws/een-derde-nederlanders-gebruikt-health-en-fitness-apps-wearables/ Geraadpleegd op 14 maart 2018.
-------------------
Ideeën
Eerst ben ik gestart met het kladden van ideeën op wat A4-tjes. Ik ben gaan denken vanuit de verschillende bovengenoemde methodes. Mijn uitgangspunt was minimaal 25 ideeën.
Na het kladden heb ik ze op allemaal vierkante blaadjes geschreven zodat het wat overzichtelijker werd voor mezelf.

NDe volgende stap was het clusteren van de Ideeën. N

Na deze clustering heb ik de ideeën die onder het kopje "ver van doel"en "niet haalbaar"en "saai" vielen opzij gelegd. Nog niet meteen helemaal geschrapt, maar wel even aan de kant.
Ik ben nu van de overgebleven ideeën 10 ideeën gaan uitzoeken. Deze heb ik vervolgens weer onderverdeeld in "kan ik zelf" en "hulp bij nodig".

De volgende stap is om deze ideeën iets verder uit te schetsen
Comments