W | 3 Def. afstudeervoorstel
- Lindsay van Eekelen
- 20 feb 2018
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 23 feb 2018
Studentgegeven(s)
Naam: Lindsay van Eekelen
Studentnummer: 20.61.525
Mobiel: 06 30 48 09 01
E-mail Avans: lj.vaneekelen@student.avans.nl
Opdrachtformulering:
Hoe kan ik de doelgroep 25-35 jaar, bewust maken van de risicofactoren van burn-out waarbij hun eigen risicopatronen zichtbaar worden?
Bedenk een manier om de doelgroep 25-35 jaar bewust te maken van de risicofactoren van burn-out waarbij hun eigen risicopatronen zichtbaar worden.
Aanleiding: Steeds meer jongeren tussen de 25 en 35 jaar raken veel te vroeg in een burn-out. Het is een thema wat je dagelijks hoort en regelmatig leest in de kranten. Niet alleen in kranten maar ook in mijn omgeving zie ik mensen regelmatig heel dicht tegen een burn-out aan zitten. Alles wordt te veel, en zelfs je lichaam stopt er gewoon mee tot in het ergste geval ook fysieke uitval (Nieuwsuur, 2015).
Ik raakte nog meer geĆÆnteresseerd na er vaak programmaās op tv over te hebben gezien, zo ook op RTL (RTLlive, 2017). Na er veel over te hebben gelezen, literatuuronderzoek, interviews en enquetes gedaan te hebben zag ik dat het meerdere oorzaken kan hebben. Iets wat wel steeds terugkomt is dat veel jongeren veel stress, prikkels en prestatiedruk ervaren, dit komt met name door social media. Naast deze oorzaak heeft het ook vaak te maken met hoe een persoon als kind geleerd heeft met emoties om te gaan, met dingen die een persoon heeft meegemaakt en is het een stukje persoonlijkheid. De een is simpelweg een stuk gevoeliger dan de ander (Ghorpade, 2007).
We leven in een generatie waar er van alles moet en verwacht wordt en dat ook nog eens volop gedeeld moet worden op Social Media. Dit zorgt voor de aanwezigheid van steeds meer prikkels en druk. Onze hersenen kunnen de stress van de huidige maatschappij niet meer bijbenen (Smolenaars, 2017). De lat en ambities kunnen hoger gelegd worden omdat er zoveel mogelijk is. Dit alles zorgt voor veel stress, echter wordt er tot op heden niet voldoende aangeleerd hoe we daar mee moeten omgaan (GGZ, 2017). Mijn enquĆŖteresultaten en de inzichten van Burn-out-coach Martinette Wijngaard bevestigen dit.
Daarnaast vind ik mezelf inzetten tegen de extreem digitale wereld interessant en vind ik het belangrijk om mensen bewust te maken van het feit dat ze vergeten dat er nog meer om hen heen is dan schermen. Wat ze zien op alle social media is niet de realiteit en dat lijkt regelmatig toch wel als realiteit beschouwd te worden (Verhoeven, 2017). De drang om dit over te brengen voel ik doordat ik zelf heel veel therapie heb gehad en daardoor bij anderen waarneem hoe ze zichzelf tekortdoen. Ik zie in mijn eigen kringen dat het stressniveau erg hoog kan liggen en enkele van hen tegen overspanning aanzitten. Ondanks dat er in de media veel geschreven wordt over burn-out heb ik het idee dat veel mensen zich niet bewust zijn van de klachten die erbij horen wanneer ze die zelf krijgen. Ik wil mensen laten zien dat ook hun patronen kunnen leiden tot burn-out. Om ze bewust te maken wil ik ze inzicht geven in de gemiddelde patronen van deze doelgroep. Er zal dan voor iedereen in meer of mindere mate herkenning in zitten.
Op dit moment is er wel preventie tegen burn-out, echter lijkt het erop dat weinig mensen het nut ervan in zien tot ze daadwerkelijk in een burn-out zitten. De preventie wordt vaak eerder uitgevoerd vanuit werkgevers die een hoog stressniveau waarnemen bij een van hun werknemers.
Het lijkt mij heel gaaf om deze doelgroep inzicht te geven in hun gemiddelde patronen waardoor ze zich bewust kunnen worden van de risicofactoren voor een burn-out. Hierdoor gaan ze misschien wel hun gedrag veranderen ter voorkoming van een burn-out.
Doelstelling:
Het doel van dit project is om deze doelgroep inzicht te geven in hun gemiddelde patronen (en dat extreme maten daarvan kunnen leiden tot burn-out) waardoor ze zich bewust kunnen worden van de risicofactoren voor een burn-out. Hierdoor gaan ze misschien wel hun gedrag veranderen ter voorkoming van een burn-out. De keuze om hun gedrag te veranderen is dan aan henzelf maar ze worden dan in elk geval met hun neus op de feiten gedrukt.
De opdrachtformulering is: Bedenk een manier om de doelgroep 25-35 jaar bewust te maken van de risicofactoren van burn-out waarbij hun eigen risicopatronen zichtbaar worden.
Randvoorwaarden en criteria van het project 1. Het geeft de risicopatronen weer van de doelgroep, aan de doelgroep, op een manier die voor hen herkenbaar is.
2. De doelgroep herkent zicht in de patronen/situaties. 3. Het is voor de doelgroep duidelijk dat het gaat over Burn-out raken.
4. Het is gƩƩn digitaal hulpmiddel zoals een app. 5. Het maakt indruk en zet aan tot denken. 6. Bevordert kritisch denken en reflectievermogen 7. Zet aan tot actie > eventueel preventie of bewuste verandering van patronen. 8. Het creƫert interactie in de vorm van een beleving. 9. Stimuleert zelfbewustwording. 10. Doelgroep leert verbanden leggen tussen patronen en stress. 11. Gaat schaamte voorbij. 12. Spoort de doelgroep aan om kritisch na te denken over de inzichten die zij vergaren.
13. Eindproduct wordt gebaseerd op literair onderzoek waarbij ook specialisten betrokken worden
14. De doelgroep wordt zich bewust van de eerste signalen van burn-out raken en het belang van preventie.
Methodiek:
Om de risicopatronen in beeld te brengen zal ik moeten achterhalen wat de risicofactoren en patronen zijn binnen deze leeftijdscategorie. Hierbij zal ik gebruik maken van de kennis van experts, waaronder verschillende burn-out coaches en ervaringsdeskundigen.
Vanzelfsprekend zal een groot deel van mijn onderzoek uit literatuur bestaan. Hiervoor deel ik mijn hoofdvraag op in deelvragen zoals; āwat is burn-out, welke behandelingen zijn er, wie zijn erbij betrokken, wie overkomt het, waardoor ontstaat het, wat zijn de risicofactoren etc.ā Deze vragen kunnen mijn grip geven op een breed georiĆ«nteerd onderzoek. Als ik de basis weet kan ik dit checken met de realiteit door dieper in te gaan op bepaalde onderdelen door middel van interviews en enquĆŖtes. Na alle deelvragen beantwoord te hebben en extra informatie te hebben van experts zal ik informatie gaan clusteren en categoriseren.
Tijdens het gehele project maak ik gebruik van de CMD-spiraal. Dit houdt ik aan als vaste methodiek. Naast deze cirkel zal ik gebruik maken van de toolkit welke ontworpen is door een CMD-student. Wanneer ik genoeg informatie heb start ik met de ideefasen. Met behulp van verschillende brainstormtechnieken zal ik ideeƫn bedenken welke ik weer zal clusteren aan de hand van een pakket van eisen en uitvoerbaarheid. Om in de goede richting te blijven gaan zal ik alvast enkele kleine testen uitvoeren om zeker te weten dat bepaalde technieken wel indruk maken op de doelgroep. Vervolgens zal ik een concept uitwerken, kiezen een verschillende prototypes gaan maken en testen. Van hieruit zal ik iteraties blijven maken tot ik het gewenste resultaat bereik.
Leerdoelen:
1. Meer leren over interviewtechnieken en het maken van analyses. 2. Experimenteren met hoe een beleving te creƫren en wat daar allemaal bij komt kijken.
3. Beter leren de juiste vragen te stellen.
4. Efficiƫnt leren werken.
Bronnen:
Nieuwsuur. (2015). Burn-out groeiend probleem onder jonge werknemers. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2032376-burn-out-groeiend-probleem-onder-jonge-werknemers.html Geraadpleegd op 18 november 2017.
RTLlive. (2017). Burn-out: een serieus probleem onder jongeren. http://www.rtllive.nl/item/11042/burn_out_een_serieus_probleem_onder_jongeren Geraadpleegd op 17 november 2017.
Ghorpade et al. (2007). Burnout and Personality: Evidence From Academia. http://journals.sagepub.com.ezproxy.avans.nl/doi/pdf/10.1177/1069072706298156 Geraadpleegd op 24 januari 2017.
GGZ. (2017). Driekwart van de jongeren heeft last van stress en burn-out klachten. https://www.ggznieuws.nl/home/driekwart-van-de-jongeren-heeft-last-van-stress-en-burn-out-klachten/ Geraadpleegd op 24 januari 2018.
Smolenaars, Margot. (2017). Waarom we ziek worden van drukte. https://www.metronieuws.nl/nieuws/dossier/2017/06/longread-waarom-we-ziek-worden-van-drukte Geraadpleegd op 24 januari 2018.
Verhoeven, Sanny. (2017) RTL Live: Burn-out: een serieus probleem onder jongeren (fragment) : 42. https://www.gemistvoornmt.nl/aflevering/1038132-rtl-live-een-serieus-probleem-onder-jongeren Geraadpleegd op 29 januari 2018. Meer vooronderzoek en bronnen zijn te vinden op mijn blog: https://lindsayvaneekelen.wixsite.com/afstuderen

Comentarios