W | 5 Invalshoeken
- Lindsay van Eekelen
- 27 feb 2018
- 2 minuten om te lezen
Om een duidelijk beeld te krijgen vanuit welke kanten burn-out allemaal te benaderen is ben ik de invalshoeken in kaart gaan brengen. Zelf wil ik het benaderen vanuit de volgende invalshoeken:
Cultuur: Cultuur is een bron van onze wereldbeschouwing. Het bepaald hoe we denken en hoe we bepaalde dingen beleven maar ook onze manier van voelen en van doen. Ik wil zichtbaar maken dat veel dingen dus in onze opvoeding zitten. Bepaalde risicopatronen zitten zo in onze "gewone" gedragingen en daar zijn we ons niet van bewust (Blankert, 2015).
Psychologie: Burn-out als uitputtingsstaat van de geest. In de meeste artikelen wordt het zo omschreven. Er zijn enkele benaderingen waarbij men er ervan overtuigd het is dat het geheel in opvoeding ligt, mensen zich aanstellen of het puur een ziekte is. Echter sta ik zelf niet achter deze benaderingen. Dit mede door eigen enquĆŖtes, interviews met Marieke Dekkers en Martinette Wijngaard (burn-out coaches) en literatuuronderzoek wat ik gedaan heb.
Omgeving en risicogroep: Zelf heb ik iemand met een burn-out in mijn omgeving. Bij mijn vader op het werk komt het ook voor. Je ziet het vaak van te voren aankomen bij iemand maar de persoon zelf lijkt wat anderen ook zeggen niets in de gaten te hebben en zich totaal niet bewust te zijn van de patronen die erin sluipen. Het zou juist zo mooi zijn als deze personen patronen gaan herkennen. De omgeving kan ook de stressfactor zijn, zoals relatieproblemen, geldproblemen of moeite met collega's. Echter ben ik er dan persoonlijk alsnog van overtuigd dat het zelfbewust zijn erg belangrijk is. Dit zorgt dat je jezelf kunt beschermen. Zelf heb ik erg veel cognitieve gedragstherapie gehad, hier heb ik geleerd dat hoe je ergens mee omgaat maakt hoeveel stress het je oplevert. Leren voor jezelf kiezen is dus hoe dan ook belangrijk om aan het licht te brengen.
Exploratieve benadering: Er mag meer uitleg gegeven worden over gebeurtenissen en hun relaties. Het is van belang om te weten wat de gevolgen kunnen zijn en welke patronen erin kunnen sluipen. Door de doelgroep hierop attent te maken en dus te educeren.

Comments