W5 | Info uit "Help ik word geleefd!
- Lindsay van Eekelen
- 1 mrt 2018
- 7 minuten om te lezen
Vorige week heb ik het boek; "Help ik word geleefd!"besteld. Ik had goede recensies gelezen over het boek en dat er veel in stond over bepaalde patronen en situaties.
Vandaag ben ik begonnen met lezen in het boek en heb ik er al wat punten uit gehaald die me belangrijk en interessant leken.
Boek: Help! Ik word geleefd! Van Iris Willems
Het sympathische deel van ons zenuwstelsel maakt ons gereed om een prestatie te leveren en zorgt voor actie. Het zet de vecht-vlucht reactie in gang.
Doordat we sneller ademen en de luchtpijpen in de longen zich verwijden, kunnen we meer zuurstof aanvoeren. De bloedtoevoer naar organen wordt verminderd. We gaan bleek zien van de spanning. Onze zintuigen worden gevoeliger, we ruiken beter, pupillen worden wijder en we horen scherper. Onze spieren krijgen de vrijgekomen energie zodat we volop onder spanning staan om meteen met volle kracht te kunnen reageren.
Dankzij dit mechanisme springen we dus opzij, nog voor we hebben nagedacht wanneer we een auto horen claxoneren. In vele gevallen zal dat ons leven redden.
Het vecht-vlucht mechanisme schiet vaker per dag in paraatheid. Het zenuwstelsel is dan niet meer in staat te herstellen. Doordat we onze normen in de onze huidige maatschappij steeds hoger leggen, brengen we onszelf en onze omgeving voortdurend in deze bedreigingstoestand. De ene deadline is nog maar net behaald of de andere ligt al te wachten.

Nieuwe technologie maakt het mogelijk dat de informatie sneller gaat, maar veroorzaakt ook dat we geen geduld meer hebben. Onze materiale welstand neemt toe maar veroorzaakt ook meer angst om dit kwijt te raken. Puur reflexmatig worden bij elke verandering onze oer-hersenen geactiveerd en wordt ons lichaam in staat van paraatheid gebracht. Het vecht-vlucht mechanisme wordt hierdoor tientallen malen per dag in stand van paraatheid gebracht. Hierdoor is het zenuwstelsel niet meer in staat te herstellen.
Er kunnen allerlei lichamelijk klachten ontstaan zoals draaierig worden, hyperventilatie, angstgevoelens, bewusteloos raken, pijn in de borst. Onze spijsvertering wordt verstoord. We gaan op de automatische piloot, dat gaat snel, maar is minder to the point. We reageren vanuit impuls.
Opvoeding Als kind krijg je bepaalde waarden mee in je opvoeding. ārespect hebben voor volwassenenā. Dit kan zich vertaald hebben in dat je mogelijk als kind je mening niet mocht zeggen. āDoe wat je gevraagd wordt en spreek niet tegenā. Wanneer je nu als volwassenen in contact komt met mensen die ook maar enige gelijkenis tonen met je ouders, dan zal je ongetwijfeld merken dat je dichtklapt. Rationeel wee je best dat je je mening mag zeggen maar in je onderbewustzijn zit een andere overtuiging ingeprent. Vooral in periodes van stress zal je merken dat je onderbewuste het overneemt en je ander reageert dan je rationeel zou willen.
Stress De belasting die op ons weegt kan zowel positief als negatief zijn. Zo is een huwelijk heel leuk maar kan wel degelijk voor veel belasting zorgen. Het is dus niet zo zeer wat er gebeurd maar meer de opstapeling van wat er gebeurd.
Mensen hebben stress nodig, evenwicht is van belang. Wanneer we in evenwicht zijn is dat ook tegelijk het breekpunt. Net voorbij het breekpunt zal ons brein ons signalen geven om ons alert te maken voor het naderende gevaar: o.a. Hoofdpijn, slapeloosheid, prikkelbaarheid.

Stress is te vergelijken met alcoholisme. Wanneer de stress ophoudt krijg je ontwenningsverschijnselen. Mensen worden dan ook vaak pas ziek op momenten dat ze rust hebben.
Hoewel er bij stressklachten medisch meestal weinig te vinden is, grijpen de meeste artsen toch naar medicijnen om de symptomen te ondedrukken. Slaapmiddelen, angstremmers, antidepressiva etc. Wanneer men dan stopt met de medicatie zullen de symptomen weer tevoorschijn komen. Het gedrag van de betreffende persoon is namelijk niet aangepakt en niet veranderd.
Symptomen Psychisch: Prikkelbaarheid, emotionaliteit, niet meer relativeren, concentratieproblemen, vergeten, neerslachtigheid, vermijden van sociale contacten, de bomen door het bos niet meer zien, slapeloosheid.
Fysisch: Hoofdpijn, migraine, nekklachten, rugklachten, maag en darmstoornissen, vermoeidheid, trillende handen, lichamelijk onrust, hyperventilatie, hartkloppingen, hoge cholesterol, frequent voorkomende verkoudheden of ziekten, plots opduikende allergieƫn. Ook andere klachten zoals bronchitis, oorontstekingen, keelontstekingen zijn signalen van emotioneel onevenwicht.
Gedragsmatig bij stress
Vluchten in drank, drugs of tabak, agressiviteit, kaken op elkaar, trommelen met vingers, voeten wiebelen, uitstellen van taken, besluiteloosheid, systeemloos werken.
Waarom zijn zij belangrijker dan jij? Waarom gun je het je partner om na het eten op het gemak naar het niews te kijken terwijl jij de afwas doet en waarom mag jij niet mee genieten en doe je dan nadien samen de afwas? Waarom denk je dat je een betere vader/moeder bent als je ganse dagen alles loopt op te ruimen voor je kinderen? Misschien ben je wel een betere ouder als je ze leert verantwoordelijkheid te nemen.
Gedachten en opvoeding Sommige bronnen spreken over gemiddeld 60.000 gedachten per dag. Het overgrote deel daarvan blijken negatieve gedachten te zijn. Dit kan ook ontstaan zijn door negatieve boodschappen in de opvoeding.
āIk zal wel weer in de file zitten, ik hoop dat ik niet alle lichten tegen hebben, ik voel dat ik ziek ga worden, ik heb hoofdpijn, morgen zal ik niet kunnen werken, ik zal eens flink doorwerken zodat ik vanavond op tijd kan vertrekken."
āDit negatief denken zit vaak heel erg in onze opvoeding. We worden opgevoed met een focus op het negatieve. Je kan ook anders leren denken. Je zit ās avonds alleen thuis en een van je kinderen heeft beloofd rond 10u thuis te zijn. Het is al half 11 en je kind is nog niet thuis. Je kunt denken: āMisschien is er een ongeluk gebeurdā, maar je kunt ook denken āhij zal het wel naar zijn zin hebben!ā Dat laatste kost veel minder stress.
Stel je bent niet goed in wiskunde en krijgt elke keer te horen dat je er niet goed in bent, dan zal het probleem ook alleen maar groter worden. Het nocebo effect.
Overtuigingen Overtuigingen ontstaan op 3 manieren: 1. Door wat we onze omgeving horen zeggen (vooral tijdens opvoeding) 2. Door wat we bij anderen zien gebeuren. 3. Door wat we zelf ervaren in ons leven.
Als je je ouders hoort zeggen; āDenk eerst aan een ander en dan aan jezelfā dan is dat wellicht jouw overtuiging geworden. Als je ouders negatief over geld spraken; āgeld stinkt!ā dan zal je hoogst waarschijnlijk zelf nooit veel geld verdienen.
Focus: Als een collega van je te laat is op een afspraak denk je; kan gebeuren. Wanneer je collega de volgende vergadering weer te laat is ontstaat bij jou de opvatting; āHij is altijd te laat.ā
Als je gehaast bent voor een afspraak heb je de pech om voor alle rode lichten te staan. Waarom dan? Omdat je focus ligt op alles wat je hindert. Je hebt uiteraard ook groene lichten maar die heb je niet onthouden.
Verbale programmering * Het leven is hard * Doen wat jou gevraagd wordt en niet tegenspreken * Je hebt hier niets te zeggen * Jij hebt niets te willen * Geld maakt niet gelukkig
Modelleren Hoe waren je ouders en opvoeders op het gebied van geluk, stress en plezier? * Was er altijd genoeg geld, ware en ruzies? * Durfden ze risicoās te nemen, kwamen ze op voor zichzelf?
Onbewust nemen we gedrags- en gewoontepatronen over van ƩƩn of beide ouders.
Geluk: Je blauwdruk voor geluk is een combinatie van: * Gedachten die leiden tot gevoelens * Gevoelens die leiden tot acties * Acties die leiden tot resultaten Deze wordt gevormd door: * Hoe denk je * Waar geloof je in * Wat zijn je gewoonten * Hoeveel zelfvertrouwen heb je? * Hoeveel vertrouwen heb je in anderen? * geloof je in een gelukkig leven? * hoe ga je om met angsten en tegenslagen
Als je bepaalde patronen wil veranderen zul je moeten werken aan je blauwdruk van geluk. Je beslissingen zijn gekleurd. Je maakt beslissingen op basis van wat jij gelooft dat logisch is, verstandig is en gepast is. Vanuit jouw overtuigingen dus. Afhankelijk van je onbewuste overtuigingen ga je ander om met deze situatie.
Innerlijke conflicten Naar schatting ontstaat 70 tot 80% van onze stress door innerlijke conflicten. Het is soms erg moeilijk om een voor je gevoel juiste beslissing te nemen.
Bewust weet je dat het beter is om nu even te stoppen met werk, maar als je thuis zit denk je weer; ik kan beter toch wat gaan doen want dan heb ik morgen minder werk of voel je je schuldig omdat je eens iets voor jezelf doet.
Conditioneringen 1 Klassieke conditionering = De omgeving is er eerst en geeft een prikkel waarop je reageert. 2. operante conditionering = Straffen of belonen. Jij handelt eerst en afhankelijk van het resultaat zul je dit wel of niet herhalen. 3. observationeel leren = imitatie of modelling. Je ziet iemand iets doen en denkt dat je dat ook moet doen of niet moet doen. 4 inzichtelijk leren= Aha ervaring. Alles speelt zich in je hoofd af, je krijgt inzicht.
Perfectionistme en iedereen ten dienste staan.
Factoren die bij vrijwel iedereen die in een burn-out raakt voorkomen zijn; Perfectionisme voor iedereen ten dienste staan Geen nee durven zeggen
Deze punten zijn volledig het gevolg van achterliggende overtuigingen die telkens weer zorgen dat het nooit goed genoeg is. Een chronische innerlijke oorlog met jezelf.
Als je als kind alleen maar aandacht krijgt als je zorgt voor een ander kind, dan is dat een beloning en dan herhaal je dat gedrag om steeds weer die aandacht te krijgen.
Als je alleen maar negatieve opmerkingen kreeg als je iets deed en er werd bijna nooit gezegd wat je goed deed, dan denk je wellicht āgoed is nooit goed genoegā.
Door deze overtuigingen gedraag je je op een bepaalde manier en daarmee creĆ«er je ook ervaringen bij je omgeving. (collegaās, partner, kinderen etc).
Onverwerkte gebeurtenissen. Alles wat we meemaken heeft impact. Het is belangrijk jezelf toe te staan bepaalde gebeurtenissen te verwerken. Dit doe je niet door het weg te duwen of te doen alsof er niets is. Sta stil bij wat je voelt.
Slaap Wanneer je in slaap valt komt ons lichaam tot rust. Onze basale stofwisseling daalt, onze lichaamstemperatuur zakt en onze ademhalingsfrequentie neemt af. Verder is er een toename van ons groeihormoon. Onze REM-slaap, onze diepe slaap, zorgt voor lichamelijke recuperatie. De lichte REM-slaap zorgt voor onze emotionele en psychische recuperatie.
Willems, Iris. (2016). Help ik word geleefd! (1e ed.). Oudenaarde, Nederland: Prana.
Comments