W1| inzichten
- Lindsay van Eekelen
- 6 feb 2018
- 3 minuten om te lezen
De belangrijkste inzichten die ik nu heb:
Interessant perspectief: Hoogendijk met journalist Wilma de Rek schreef, onderbouwt hij een interessante theorie: onze hersenen kunnen de stress van de huidige informatiemaatschappij niet meer bijbenen. „Ons stressresponssysteem is ten dele vergelijkbaar met een verstandskies: een nutteloze tand, die kan ontsteken.
Voor kortdurende stress zet ons lichaam adrenaline in. Cortisol neemt de plaats in van adrenaline als de stress langer duurt. Cortisol wordt wel eens het hormoon van de moed der wanhoop genoemd. Langdurig onder stress staan doet het cortisolsysteem op hol slaan hetgeen funeste gevolgen heeft voor ons afweersysteem en de mobilisatie van energie. Tegen kortdurende stress zijn we bestand. Langdurige stress is oorzaak 1 van burn-out.
Uit de enquête: Maarliefst 28,6% is zelf wel eens gediagnostiseerd met overspanning of burn-out.
(18-40) 82,1% kent 1 of meerdere mensen in de omgeving die een burn-out hebben. 75% denkt dat jongeren meer te voorduren krijgen dan vorige generaties 82,1% denkt dat social media een grote rol speelt bij burn-out raken 46,1% zit een uur per dag op social media en 32,1% meer dan 2 uur per dag. 42,8% vind het moeilijk om niet naar de telefoon te kijken bij wachten of een berichtje 53,5% vind dat ze aan hoge eisen moeten doen in het leven, op werk en bij vrienden. 82,1% heeft nog nooit van burn-out preventie gehoord 82,1% denkt dat het krijgen van een burn-out afhankelijk is van welk beroep iemand doet.
Jongeren gaan massaal naar de psycholoog. In meerdere artikelen komt terug dat jongeren moeite hebben met de vele keuzes die ze moeten maken en ze geen keuze kunnen maken of bang zijn de verkeerde te maken. Stress, prestatiedruk, social media, preventie, bewustwording, overprikkeling,
Een hoog stressniveau ontstaat door hoge verwachtingen en baanonzekerheid. De doelgroep negeert vaak signalen van het lichaam en gaat maar door. Derksen ziet in zijn praktijk een duidelijk onderscheid met eerdere generaties en zegt over de stijging van het aantal jongeren met een burn-out: "Ze hebben last van keuzestress. Mensen kunnen maar drie of vier keuzes aan, anders worden ze dol. Daardoor gaan ze oppervlakkiger leven en hebben ze minder contact met diepere gevoelslagen. Ze schaatsen als het ware over het ijs heen en raken daardoor meer onthecht. Daar ontstaat een probleem."
De doelgroep zoekt te veel verbinding, vaak via social media. Dit zorgt ervoor dat ze andere dingen niet meer doen. We willen altijd verbonden zijn, maar weten niet wat voor resultaat dat ons geeft. We willen alle impulsen verwerken maar doen alles op 80%. Dit is ontzettend vermoeiend voor het brein, want dat is niet gemaakt om te multitasken.
Door social media ontstaat er vaak een ideaalbeeld en denken we dat we vanalles wel moeten kunnen omdat anderen het ook lijken te kunnen. Alles lijkt mogelijk maar daardoor willen we ook steeds meer.
6.1 Wat wil ik? Ik wil ze bewust maken van het belang om goed voor zichzelf te zorgen en dat mensen ook goed zijn as ze minder op social media zitten en niet continue aan de hoge verwachtingen voldoen. Ik wil laten ervaren dat de verwachtingen van deze tijd vaak niet realistisch zijn. Mensen willen reizen, en allerlei diploma’s halen en zelfs als ze dat hebben is het nog niet goed genoeg voor ze. Ik wil mensen laten ervaren dat ze van kleine dingen ook moeten kunnen genieten die ze nu allemaal aan hun voorbij laten gaan.
Ik wil ze laten beleven dat de prestatiedruk die ontstaat vanuit social media niet realistisch is. Ik wil ze prestatiedruk laten ervaren en daarmee bewustwording creeren. Dus ik wil ze de signalen laten beleven waardoor bewustwording over het belang van burn-out-preventie ontstaat. Eigenlijk wil ik ze dus ondersteunen door te laten zien dat die prestatiedruk, die grotendeels ontstaat door social media, niet realistisch is.

Kommentare