W1 | Vooronderzoek | Stakeholders
- Lindsay van Eekelen
- 6 feb 2018
- 4 minuten om te lezen
Contact opnemen met externe expertise: 1. Marieke Dekkers – Burnout coach - mariekedekkers.nl 2. Martinette - http://stapvoorstapinbeweging.nl/

Interview met Martinette. Martinette heeft diploma’s in Mental Coaching, personal trainer, communicatie specialist, burn-out coach en gewichtsconsulent. Ze heeft een eigen praktijk genaamd stap voor stap in beweging. Hierin coacht ze cliënten die in burn-out zijn door het probleem mentaal en fysiek aan te pakken. Ze gaat vaak de natuur in, en gaat stap voor stap een proces in naar herstel. Ik mocht haar interviewen voor mijn project.
Waar ligt het probleem precies? Dit is niet altijd hetzelfde. Patronen zijn er vaak naar jaren ingeslopen en kunnen mede ontstaan zijn door een gemist in de jeugd of puur door persoonlijkheid en het alsmaar verder over eigen grenzen heen gaan.
Welke leeftijd hebben je burn-out cliënten? De meeste tussen de 35 en de 40. Wel zie ik en verschuiving naar een steeds jongere leeftijd. Ik heb ook cliënten gehad die nog studeerden of in de 20 waren.
Is er een oorzaak die duidelijk vaker voor komt? Wat ik zie is dat het altijd mensen zijn met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel ten gunste van de ander, ten koste van henzelf. Ze moeten van alles. Dit komt vanuit een lang opgebouwd patroon. Ook komt het soms voor dat cliënten een tekortkoming hebben gehad in hun opvoeding. Dit wil niet zeggen de ouders het fout gedaan hebben maar eerder dat de cliënt daar gevoelig voor was en misschien iets anders nodig had. Hierdoor ontstaan ook patronen. Een voorbeeld is een kind van een altijd maar hardwerkende ouder. Het kind krijgt weinig aandacht. Wanneer het harder zijn best doet en hoger presteert krijgt het wel aandacht en wordt het kind wel gezien. Hierdoor kan een patroon ontstaan waarin deze persoon altijd denkt het hoogste te moeten presteren om gezien te worden.
Wat is jouw aanpak/methode? Hoe werkt het? Martinette gaat naar veel naar buiten in de frisse lucht. Ze wil mentaal en fysiek in beweging zijn met haar cliënten. Ze praat met ze waarbij de eerste stap herkenning en erkenning is. De patronen mogen blootgelegd worden. Een belangrijk deel is “grenzen”. De cliënten voelen vaak hun eigen grenzen niet meer aan of negeren het gevoel. Ze gaat kijken naar waarom ze dit niet meer voelen. Wat gebeurt er in de communicatie, gekeken vanuit je ratio.
Is het in bepaalde beroepen of branches meer? Nee. Opvallend is dat veel cliënten denken dat ze het meest stressvolle beroep hebben. Zo denkt een monteur bij elke oproep te moeten gaan want je kan de klant niet laten wachten en denkt een accountant het zwaar te hebben want er zijn altijd harde deadlines etc. Het probleem is dat ze dus allemaal een te hoog verantwoordelijkheidsgevoel hebben.
Is social media een belangrijke factor? ja zeker maar niet alleen bij jongeren. Ook 40ers, ook zij leggen hun telefoon steeds minder aan de kant en ook zij maken tegenwoordig veel gebruik van Facebook.
ik heb artikelen gelezen dat onze hersenen de huidige prikkels en stress van de maatschap niet aankunnen. Hoe denk jij daarover als specialist? Het gaat allemaal te snel tegenwoordig. De ontwikkelingen volgen zich ook sneller op dan vroeger en daarmee ook de veranderingen. Daarnaast moeten we tegenwoordig meer keuzes maken dan vroeger. Vroeger was een burn-out er ook al maar heette het overspannen en hing er meer een taboe op.
Je doet ook aan preventie, hoe komen mensen dan bij je? Vaak merken mensen al signalen op en zijn er mensen in de omgeving van de cliënt die er op aandringen hulp te zoeken. Via via komen ze vaak bij mij. Ook werk ik veel met bedrijven, de werkgever ziet dan bijvoorbeeld al een hoog stresslevel bij een werknemer en stuurt de werknemer naar mij.
Bij preventie doe ik minder sessies dan bij een behandeling maar ook hier draait het om bewustwording. Het liefst heb ik cliënten die echt niets meer kunnen want zij weten zeker wat ze niet meer willen. Cliënten die nog door kunnen blijven vaak ook herhaaldelijk in het oude patroon doorgaan.
Hoeveel tijd is er minimaal nodig om er bovenop te komen? Ze noemt een jaar, maar het is per persoon verschillend. Dit hanger er ook van af hoe burn-out die cliënt is. je kan je al eerder beter voelen maar het kost wat langer de tijd om nieuwe patronen vast te houden.
Welke behandelmethoden ken en gebruik je? Er zijn meerdere wegen naar Rome geeft ze aan. Het belangrijkste wat veel behandelingen bieden is bewustwording. Zelf vind ze het belangrijk om de cliënt weer te leren voelen wat goed voelt.
-
Interview met Marieke Dekkers. Marieke Dekkers is ervaringsdeskundige en heeft een opleiding tot psycholoog gevolgd aan de academie voor integrale menswetenschappen. Ze heeft een eigen praktijk in Breda waar ze mensen met een burn-out coaching en training geeft.
Welke leeftijd zijn je cliënten voornamelijk? Het meeste heb ik toch wel tussen de twintig en veertig
Wat zie je als oorzaak? Mensen krijgen continue meer prikkels, ze heb ook het idee dat we gevoeliger zijn geworden. Ze heeft een boek gelezen van David G – Zonder Stress – Wat het beschrijft is dat stress prima is maar enkel wanneer het kort duurt.
Zie je een link tussen burn-out en social media?
Als er rust is vinden we dat lastig en gaan we social media opzoeken. Dus zelf prikkels opzoeken. Juist dingen die niet goed voor ons zijn hebben een ontzettende aantrekkingskracht. Stressfactor – Mensen zoeken een grond waar ze op kunnen gaan staan, social media is daar perfect voor – wat bevestigd dat jij niet goed genoeg bent. Echter als je vanuit je emoties kijkt is je interpretatie niet realistisch, daar gaat het mis.
Welke methodes pas jij vooral toe? Ze geeft aan veel mindfulness toe te passen. Ze maakt haar cliënten bewust door naar het nu te gaan en ze te laten voelen. Ze leert haar cliënten omgaan met emoties want ze ervaart dat niet iedereen op jonge leeftijd heeft geleerd hoe met bepaalde emoties om te gaan.
Wie krijgen een burn-out? De cliënten zijn vaak kritisch. De beroepen zijn heel divers. Vaak mensen die wat gevoeliger zijn en waar vroeger weinig oog voor is geweest. Het zijn vaak oude patronen die erin gesleten zitten.
Doe je ook preventie? Ja, er zijn al bepaalde klachten – ook vanuit bedrijven. Als er nu niets gebeurd, dan vallen ze uit. Ze heeft iets geleerd van Ceasar milaan. – hoe hoog is de staat van opwinding. Terugbrengen naar lagere staat van opwinding.
Comments